Over Guayusa

Ilex Guayusa is een 'superblad' dat bijna exclusief groeit in de Amazone van Ecuador. Het blad wordt gebrouwen als een thee, al behoort het niet tot dezelfde familie als bijvoorbeeld groene en zwarte thee. 

Guayusa behoort tot de hulstfamilie en is gerelateerd aan Yerba Maté. In tegenstelling tot Maté, is Guayusa niet bitter maar zoet van smaak. Door dit gebrek aan ‘tannines’ (de bittere tonen), krijg je van Guayusa ook geen aanslag op je tanden.

De smaak van Guayusa kan beschreven worden als natuurlijk, licht grassig en zoet.

De energie van Guayusa

Guayusa bevat net zoveel caffeïne als koffie, maar geeft een subtielere vorm van energie die langer aanhoudt. 

In tegenstelling tot koffie komt de energie van Guayusa geleidelijk binnen en houdt deze ook langer aan. Een kopje Guayusa thee bevat ongeveer net zoveel cafeïne als een kop koffie, maar geeft je geen caffeine crash. 

Dit komt door het geheime ingrediënt van dit tropische blad: theobromine – het stofje dat veel voorkomt in chocolade. In combinatie kunnen cafeïne en theobromine jouw stemming en concentratie verbeteren. Veel Guayusa drinkers beschrijven dit effect als een ‘relaxte, heldere focus’.

De focus van Guayusa

Het grootste geheim van Guayusa zit hem in de combinatie van caffeïne, L-theanine en theobromine.

Caffeïne stimuleert ons brein en zenuwstelsel, zodat we alert zijn en wakker blijven. Deze stimulatie zorgt echter vaak ook voor een verhoogde hartslag, hoofdpijn en een druk gevoel in ons hoofd. 

Theanine geeft mensen een relaxt gevoel en verhoogt de concentratie. Dit remt het drukke gevoel van koffie.

Theobromine verlaagt de bloeddruk en heeft mild stimulerende effecten op het brein. Dit gaat de verhoogde hartslag van caffeïne tegen. 

In combinatie zorgen caffeïne, theanine en theobromine voor een verhoogde concentratie en meer focus. 

 

De gezondheidsvoordelen van Guayusa

Guayusa bevat meer antioxidanten dan groene thee en zit vol met aminozuren, vitaminen en theanine.

Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. 

Aminozuren zijn de bouwstenen van het lichaam en helpen bij de spijsvertering en energieopbouw. 

Vitaminen zijn essentieel omdat ze ons lichaam beschermen van ziektes. 

Theanine verlaagt de broeddruk en verminderd angst en stress. 

In combinatie geeft Guayusa een gezonde boost en verbeterd de gemoedstoestand.

De geschiedenis van Guayusa

Het ‘superblad’ van Ecuador groeit daar waar het Andesgebergte het Amazonegebied ontmoet – de eeuwenoude woonplek van de Kichwa bevolking. Al 1500 jaar geleden werd deze speciale thee gedronken in het Amazone regenwoud. Door de jaren heen is het drinken van Guayusa één van de meest belangrijke tradities geworden voor veel inheemse stammen. 

In deze inheemse cultuur heeft Guayusa een spirituele waarde en wordt het gebruikt tijdens de ochtendrituelen (om een connectie te maken met de droomwereld) en tijdens de nachtelijke jacht (om wakker en alert te blijven). Maar tegenwoordig doet Guayusa nog meer voor de inheemse bevolking – het voorziet ze van een eerlijk en duurzaam inkomen.


Met elke aankoop van Mashi Guayusa zorg jij ervoor dat de levensomstandigheden en de tradities van de Kichwa beschermd worden. Zo kunnen zij de Amazone blijven beschermen.